Опрема и Совети

  1. Опрема и Совети

Планинарски ранци селекција модели 2019/2020

Селектиравме неколку планинарски ориентирани ранци (не ски или бајк) кои задоволуваат широк спектар на потреби, за брзo движење и реталивно кратки престои во планина до неколку дена. Со капацитет од 25 до 40 литри. Доколку имате потреба и прашувате, што е добро, каков ранец да си купам, нашава селекција можеби…

Опрема за планинарење

Планинарењето е активности со кој се занимаваме во текот на целата година и во различни временски услови. Со себе носи и одредени ризици и поради тоа важно е да се поседува и соодветна опрема. Опремата зависи од временските услови, висината, должината на престој во планина. Покрај стандардната опрема, потребна е…

Докторите низ студии докажуваат како планинарењето го менува мозокот

Очигледно е дека доброто пешачење низ шума или горе меѓу врвовите ќе ви го исчисти умот, телото и душата, но науката откри дека пешачењето и планинарењето ќе ви го променат мозокот на подобро. Настрана од инстант чувство на смиреност и задоволство што ве придружува за времето поминато на отворено, пешачење…

Трчање – Здрава навика која го оддржува целото тело

Периодот кога нема снег (доцна пролет, лето и есен) барем ние напалените на снег,  може да го комуницираме и како “меѓувреме”. Па така, во меѓувреме со цел зачувување на виткоста, силата и динамиката на телото добро е да се продолжи со физичка активност,  во случајов малку совети околу трчањето кое…
Menu