Вести

  1. Вести

Планинарски ранци селекција модели 2019/2020

Селектиравме неколку планинарски ориентирани ранци (не ски или бајк) кои задоволуваат широк спектар на потреби, за брзo движење и реталивно кратки престои во планина до неколку дена. Со капацитет од 25 до 40 литри. Доколку имате потреба и прашувате, што е добро, каков ранец да си купам, нашава селекција можеби…

Опрема за планинарење

Планинарењето е активности со кој се занимаваме во текот на целата година и во различни временски услови. Со себе носи и одредени ризици и поради тоа важно е да се поседува и соодветна опрема. Опремата зависи од временските услови, висината, должината на престој во планина. Покрај стандардната опрема, потребна е…

Реализиран балканскиот велосипедски Пелистер Downhill Cup

Вести
Во Битола, на Пелистер минатата недела се оджа балканскиот велосипедски Downhill Cup. На патеката долга 2.100 метри и висинска разлика од 425 метри се натпреваруваа над 70 учесници.  Натпреварите беа спроведени по правилата на интернационалната и Македонската Велосипедска федерација. Иако за поголема безбедност и стабилност поради дождот времето не им…

Планинарите кои го искачуваат Монт Блан ќе мора да имаат задолжителна резервација во планинарските домови

Вести
Планинарите кои планираат да го искачат Монт Блан во иднина ќе мора резервираат престој во едно од попатните одморалишта, планинарски домови. Ваквата одлука е донесена од одговорните на Горна Савоа, Пјер Ламберт, со цел да се избегнe пренатрупаноста на одморалиштата, безбедносните проблеми, а понекогаш и антисоцијалното однесување и прекршување на…

Докторите низ студии докажуваат како планинарењето го менува мозокот

Очигледно е дека доброто пешачење низ шума или горе меѓу врвовите ќе ви го исчисти умот, телото и душата, но науката откри дека пешачењето и планинарењето ќе ви го променат мозокот на подобро. Настрана од инстант чувство на смиреност и задоволство што ве придружува за времето поминато на отворено, пешачење…

Трчање – Здрава навика која го оддржува целото тело

Периодот кога нема снег (доцна пролет, лето и есен) барем ние напалените на снег,  може да го комуницираме и како “меѓувреме”. Па така, во меѓувреме со цел зачувување на виткоста, силата и динамиката на телото добро е да се продолжи со физичка активност,  во случајов малку совети околу трчањето кое…

Што се шета низ Националниот парк Маврово

Вести
Автоматските фотозамки поставени во националниот парк Маврово уловија повеќе животни како се шетаат низ планината. Благодарение на Македонското еколошко друштво, можеме да допреме до мистеријата какви се животни шетаат низ нашите шуми и планини.  

Некое скалило погоре Salomon S/Lab Shift MNC 13

Вести
Ако му ја мислите каков вез треба да купите, тогаш моделов е еден од знаменосците во понудата. Salomon пред нецела година го пушти во комерцијална продажба револуционерниот комбиниран скијачки вез, комбинација со перформанси која веројатно многумина ја посакуваат. Алпски скијачки вез со туринг перформанси. Можете да ги користите вашите везови за…
Menu